Események

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

20
2017. május 20., szombat

Múzeumok Majálisa a hétvégén

1_sm

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

 

Ezen a hétvégén, azaz május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. A minden évben közel 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatkozik be, és természetesen a Duna Múzeum csapata sem hagyná ki az eseményt.

3
2017. január 3., kedd

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2017. évi programjai

dunadrava2

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2017-ben is szakvezetéses túrákkal, gyerekprogramokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket.
 

15
2016. november 15., kedd

Nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

nb_elharitas_sm

Az idei évben 2016. november 15-16. között kerül sor a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatra, melyen a forgatókönyv szerinti események alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) mellett az érintett 5 vízügyi igazgatóság is részt vesz.

5
2016. október 5., szerda

Gördülő Fejlesztési terv a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.-nél

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya megyei Területi Szervezete és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. közösen Szakmai Napot tart „Gördülő Fejlesztési terv a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.-nél” címmel 2016. október 5. szerda 10 00 órai kezdettel a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. telephelyén (7634 Pécs, Nyugati Ipari u.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban

2015. június 16., kedd 08:47

LOGO_1

2015. június 15-én a Belügyminisztérium projektindító fórummal indította útjára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretén belül, a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” elnevezésű projektet. A fórumot Dr. Felkai László államtitkár úr nyitotta meg. Az Ős-Dráva Programot Tiffán Zsolt, Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos mutatta be. A vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezéséről az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Somlyódy Balázs; az aktualizált vízügyi koncepcióról Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója tartott előadást. A projekttel kapcsolatos elvárásokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke, ifj. Hubai Imre beszélt, a vízügyi műszaki, tájgazdálkodási és Területfejlesztési programtervezést Dr. Ligetvári Ferenc vízgazdálkodási szakmérnök, az MTA doktora ismertette.

A tíz évvel ezelőtt indított Ős-Dráva Program olyan komplex, a természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő területfejlesztési program, amely hosszú távon a fenntartható fejlődés feltételeit teremti meg hazánk egyik leghátrányosabb térségében, az Ormánságban.

A Program ötletének felmerülése óta eltelt idő indokolta a projekt koncepciójának, a betervezett vízügyi fejlesztéseknek a felülvizsgálatát. A projekt tervezési területe 55 településre terjed ki, így az Ormánsággal határos területek vízrajzi adottságai is kihasználhatóvá válnak. Az eredeti Ős-Dráva Programban javasolt beavatkozások újragondolásával a program fő célkitűzése a klímaváltozás káros hatásainak a mérséklése, az aszálykárok csökkentése, az ökológiai vízigények kielégítése, a vizes élőhelyek állapotának javítása lett. Az aktualizált koncepcióban megfogalmazott vízgazdálkodási fejlesztések célja a felszíni vizek szükséges és lehetséges mértékű visszatartása, a lefolyási viszonyok mérséklése, a talajvízszint emelése, a kedvezőbb-, a természetes állapotokhoz közelítő, kiegyenlítettebb vízjárás kialakítása, első sorban a víztestek jó állapotba hozásáért és a jó ökológiai feltételek megteremtéséért.

A Környezeti és Energetikai Operatív Programban (KEHOP) nevesítésre került a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a projekt végrehajtására. Az Ős-Dráva Program vízvisszatartással, illetve tájhasználat-váltással kapcsolatos infrastruktúrájának megtervezésére és megvalósítására Igazgatóságunk elkészíttette az Ős-Dráva Program Aktualizált Területi Vízgazdálkodási Tanulmánytervének egyeztetési anyagát.

A Tanulmányterv pdf formátumban letölthető a lenti képre kattintva:

 

Fedlap

Az Ős-Dráva Programról bővebben az alábbi linken is tájékozódhatnak az érdeklődők: http://www.osdrava.hu/

Az átnézetes helyszínrajz letölthető PDF formátumban:

A részletes helyszínrajzok letölthetők az alábbiakban: 1., 2., 3., 4., 5.

A tervek mindenki számára véleményezhetők a cser.valeria@ddvizig.hu e-mail címen.

 

 

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 22., kedd 15:24