Események

4
2019. december 4., szerda

Nyílt Nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán

NKEfel_sm

Kari Nyílt Napot tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán, ahol a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is képviselteti magát.

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

A Duna Múzeum képzőművészeti pályázata

2019. január 16., szerda 07:21

A japán – magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójára „A lebegő világ képe – Ukiyo-e hatás” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet a Duna Múzeum a hozzá tartozó Európai Közép Galériában.
 

Napjainkban újra virágzik az érdeklődés az ázsiai életstílus iránt, gazdasági téren is szoros együttműködés jött létre az európai és az ázsiai országok között. A gasztronómiai jellegzetességek mellett egyre nagyobb az érdeklődés a művészetek iránt.
A japán Ukiyo-e stílus nem egyszerűen egy művészeti irány, hanem hedonista életstílus, amely napjainkban is jellemzi a japán kultúrát.  17-19. században virágzó japán művészeti stílus elnevezésének jelentése „a lebegő, tünékeny világ képe”.
Mesteri fametszeteket és festményeket készítettek, megörökítve a női szépséget, a kabuki színészeket, a szumó birkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájképeket, állat és növényvilágot, az erotikát. Az Ukiyo-e stílus hatást gyakorolt az európai művészetekre is. A 19. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ismert művészei Degas, Manet, Monet Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Latrec. Az Ukiyo-e „Tünékeny világ” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.
Célja megragadni a világ mulandóságát abban a formában, amely csak egyetlen pillanatra mutatja magát.

A Pályázati kiírás megtalálható: https://artportal.hu/magazin/a-lebego-vilag-kepe-az-ukijo-e-hatas/

Az Ukiyo-e hatas


Az Ukiyo-e hatas 2

 

Utolsó módosítás: 2019. január 16., szerda 08:23