Események

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

14
2022. szeptember 14., szerda

XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről – 2022. szeptember 14-15.

2022-ben ismét megrendezésre kerül Siófokon, a Hotel Magistern-ben a XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről,

melynek időpontja: 2022. szeptember 14-15. (szerda-csütörtök).

24
2022. augusztus 24., szerda

XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia a Kárpát-medence Ásványvizeiről – Hodrusbánya (Szlovákia), 2022. augusztus 24-25.

A meghívó letölthető innen:

24
2022. május 24., kedd

TÁJÉKOZTATÁS A Magyar Hidrológiai Társaság 2022. évi rendes közgyűlésének megrendezéséről

Társaságunk 2022. május 24-én kedden, 11 órai kezdettel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi Dísztermében (1083 Budapest, Ludovika tér 2.) tartja 2022. évi rendes közgyűlését.

23
2022. április 23., szombat

Föld napja a Tettyén – 2022. április 23.

Ezen a héten szombaton (23-án) a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is sok szeretettel vár mindenkit a Föld napján, a tettyei romoknál felállított pavilonjában, 10 órától 17 óráig.

28
2022. április 28., csütörtök

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete tanulmányutat szervez – 2022. április 28-án, csütörtökön

logo_MHT_sm

A tanulmányút programja itt megtekinthető:

12
2022. április 12., kedd

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete előadóülése és klubnapja – 2022. április 12-én

logo_MHT_sm

A szakmai nap programja innét letölthető:

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

A DRYvER projekt és a DRYRivERS alkalmazás bemutatása Hogyan segíthetjük az éghajlatváltozás hatásainak a vizsgálatát? – 2021. október 28.

2021. november 02., kedd 13:18
28
Esemény kezdete: 2021. október 28. 09:30, csütörtök
28
Esemény vége: 2021. október 28. 12:00, csütörtök
Helyszín: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, 7623 Pécs, Köztársaság tér 7.

2021. október 28-án került megrendezésre a Hidrológus Klub, melynek témája ezúttal a 2020. szeptember 1-jén indult DRYvER projekt https://www.dryver.eu/ volt, mely a HORIZON2020 Európai Bizottság által finanszírozott program keretén belül valósul meg.

IMG_6992

Sághiné Juhász Ildikó, az MHT Baranya Megyei Területi Szervezet titkára köszöntötte az eseményen megjelenteket.

Multidiszciplináris konzorciumként 16 ország, 25 intézmény, több mint 100 szakértője, 9 mintaterületen, 4 éven át vizsgálja, hogy az éghajlatváltozás hatására fellépő kiszáradás hogyan változtatja meg a biológiai sokféleséget, a funkcionális integritást és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

A kutatók jelenlegi becslései szerint a világ folyóhálózatainak több mint fele kiszáradó jellegűvé vált. Mivel ez a jelenség drámaian, globálisan és tendenciózusan súlyosbodik, mindenképp megoldásokat kell találnunk.

A projekt egyik fő célja a Bükkösdi-víz vízgyűjtőterületre – a projekt magyarországi mintaterülete – vonatkozó stratégiák, eszközök és ajánlások kidolgozása a vízfolyás-hálózatok helyzethez alkalmazkodó kezeléséhez (adaptív menedzsmentjéhez). Az itt folyó adatgyűjtést és kutatást a PTE Hidrobiológiai Tanszéke és a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG), mint a vízfolyás vagyonkezelője koordinálja.

Csabai Zoltan

Dr. Csabai Zoltán tanszékvezető egyetemi docens (PTE Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszék) – Az idén a Bükkösdi-víz eddig még soha ki nem száradó három ága is kiszáradt.

Csabai Zoltan_2

Dr. Csabai Zoltán tanszékvezető egyetemi docens (PTE Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszék) előadása.

Okosztisztema funkciok es folyamatok

Kozonseg

Ökoszisztéma funkciók és folyamatok bemutatása.
A Hidrológus Klub érdeklődő közönsége.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai adatokat biztosít a projekthez. A magyarországi mintaterület kijelölésekor a Bükkösdi-víz vízhálózatára esett a választás, mivel ökológiai vízminőség szempontjából viszonylag természet-közeli állapotú és kevés külső emberi hatás éri. A kutatásokhoz a DDVIZIG elsősorban 23 felszíni állomás sokéves vízállás, ill. vízhozam adatsorait, 17 talajvízkút talajvízszint, 6 hidrometeorológiai állomás csapadék, hó, léghőmérséklet, valamint légnedvesség adatait biztosította. Emellett természetesen az alkalmazás használatával rendszeres adatrögzítés is zajlik.

A DDVIZIG másik szerepe a projektben a Katalán Víz Ügynökséggel (Agencia Catalana de l'Aigua) együttműködve koordinálja a “stakeholderek” (a megvalósításba bevont érintettek, a projekt eredményeit felhasználó gazdasági-társadalmi szereplők) tevékenységét, akik nyitottak a projekt által javasolt megoldások, ajánlások első kézből történő megismerésére, hajlandóak a saját szempontjaik és véleményük, igényeik megosztására, a projektbe történő beépítésére, ill. konkrét problémák megoldására.

A magyarországi mintaterületen kilenc stakeholder vállalta a projektben történő közreműködést, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Mecsekérc Zrt., Hetvehely Község Önkormányzata, a Pécsi Horgászegyesület, Abaliget Község Önkormányzata, a Mecsekerdő Zrt., Bükkösd Községi Önkormányzata, Helesfa Önkormányzata, valamint a Tógazda Halászati Zrt., akik szintén használják az alkalmazást.

IMG_7034

A Hidrológus Klub eseményén bemutatásra került a projekt keretében fejlesztett DRYRivERS applikáció.

A Hidrológus Klub eseményén bemutatásra került a projekt keretében fejlesztett DRYRivERS applikáció, mely jelenleg 19 nyelven – közöttük magyarul is – elérhető. A helyszínen lehetőség nyílt az alkalmazás kipróbálására, mely letölthető a GooglePlayStore-ból:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dryrivers

Az applikáció letöltését és használatát egy magyar nyelvű ismertető is támogatja, mely itt érhető el:
https://dryver.s3.eu-central-1.amazonaws.com/assets/documents/DRYRivERS+tutorial+Hungarian+2021.09.23.pdf

IMG_7030

A helyszínen lehetőség nyílt az alkalmazás kipróbálására.

A mobil alkalmazás fejlesztésénél fontos szempont volt, hogy minél egyszerűbben lehessen adatot gyűjteni.  Az alkalmazás offline is működik, arra az esetre, ha a terepen nincs térerő. Gyors, egyértelmű és egyszerű a használata, s több oldalról is támogatott a helymeghatározás. (GPS).

Természetesen az alkalmazás bármely vízfolyáson használható, tesztelhető. A mobil alkalmazás használatának hosszú távú célja, hogy ne csak a projekt mintaterületein, hanem minél szélesebb körben, minél nagyobb területet fedjen le. Az erre irányuló törekvések elindultak, hiszen Marokkóból és Indiából is történt már adatrögzítés.

Az Egyesült Államokban egyelőre még nem indult el az alkalmazáson belüli adatrögzítés. Mivel Kína területén nem elérhető a Google Play Áruház - és egyelőre még csak innen elérhető az alkalmazás-, így innen sincsenek adatok.

DRYvER mobil alkalmazást népszerűsítő magyar nyelvű film linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=337IWiXOjjE

Fotók: Jusztinger Brigitta és Keszler Patrícia (DDVIZIG)

Utolsó módosítás: 2021. november 02., kedd 13:51