Események

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2016. november 15., kedd 10:40
15
Esemény kezdete: 2016. november 15. 00:00, kedd
16
Esemény vége: 2016. november 16. 23:59, szerda
Helyszín: -

Az idei évben 2016. november 15-16. között kerül sor a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatra, melyen a forgatókönyv szerinti események alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) mellett az érintett 5 vízügyi igazgatóság is részt vesz. A mostani program első napján a Paksi Atomerőmű területén operatív gyakorlatra kerül sor. A következő napon, 2016. november 16-án a felálló Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ (KKB NVK) felügyeletével az érintett szervezetek összehangolt törzsvezetői gyakorlatot tartanak.

A részletes forgatókönyv szerint a nukleárisbaleset alapesemény (feltételezett, szimulált üzemzavar) 2016. november 15-én következik be, melynek során primerköri csőtörés, majd teljes erőművi feszültség kiesés miatt bekövetkező zónahűtés kimaradás történik, ami végül zóna károsodást eredményez.

nb_elharitas
A radioaktív szennyezés terjedésének útvonala
 

Az OMIT-ra és az érintett vízügyi igazgatóságokra vonatkozó feladatok az alábbiak lesznek:

- Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól az Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi Ügyeletére érkező bejelentést követően elrendelésre kerül az Országos OMIT működtetése a feladat elvégzéséhez szükséges szakcsoportokkal együtt. Az OMIT az érintett vízügyi igazgatóságokat – KDTVIZIG, KDVVIZIG, ADUVIZIG, DDVIZIG, ATIVIZIG – értesíti.
- Az OMIT a hajózási felügyeletnél hajózási zárlat elrendelését kezdeményezi Dunaföldvár és az országhatár közötti Duna szakaszra.
- A vízügyi igazgatóságok az OMIT utasítására – ATIVIZIG kivételével – III. fokú vízminőségi készültséget rendelnek el, melynek keretében figyelőszolgálatot állítanak fel az érintett Duna folyószakaszon és mellékvizein (Sió, Duna-völgyi főcsatorna, stb.) a közvetlen sugárszennyezésen kívüli vízszennyezések elhárítására (uszadék, állati tetem, stb.).
- A vízügyi igazgatóságok a területükön lévő valamennyi, felszíni vízkivételi engedéllyel rendelkező szervezetet, vízi közmű céget értesítenek és a szükséges intézkedések megtételét kérik (vízbázisok védelme, védőterületek lezárása, vízkivételek, öntözés korlátozása, stb.).
- A káresemény elhárítását követően a fokozat visszavonására kerül sor, majd a védekezésről jelentést küldenek az igazgatóságok.
- Az OMIT a hajózási zárlat feloldását kezdeményezi.
- A beérkezett vízügyi igazgatósági jelentések kiértékelést követően az OMIT befejezi munkáját.

Utolsó módosítás: 2016. november 15., kedd 10:45