Események

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

20
2017. május 20., szombat

Múzeumok Majálisa a hétvégén

1_sm

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

 

Ezen a hétvégén, azaz május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. A minden évben közel 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatkozik be, és természetesen a Duna Múzeum csapata sem hagyná ki az eseményt.

3
2017. január 3., kedd

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2017. évi programjai

dunadrava2

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2017-ben is szakvezetéses túrákkal, gyerekprogramokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket.
 

15
2016. november 15., kedd

Nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

nb_elharitas_sm

Az idei évben 2016. november 15-16. között kerül sor a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatra, melyen a forgatókönyv szerinti események alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) mellett az érintett 5 vízügyi igazgatóság is részt vesz.

5
2016. október 5., szerda

Gördülő Fejlesztési terv a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.-nél

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya megyei Területi Szervezete és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. közösen Szakmai Napot tart „Gördülő Fejlesztési terv a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.-nél” címmel 2016. október 5. szerda 10 00 órai kezdettel a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. telephelyén (7634 Pécs, Nyugati Ipari u.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2016. november 15., kedd 10:40
15
Esemény kezdete: 2016. november 15. 00:00, kedd
16
Esemény vége: 2016. november 16. 23:59, szerda
Helyszín: -

Az idei évben 2016. november 15-16. között kerül sor a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatra, melyen a forgatókönyv szerinti események alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) mellett az érintett 5 vízügyi igazgatóság is részt vesz. A mostani program első napján a Paksi Atomerőmű területén operatív gyakorlatra kerül sor. A következő napon, 2016. november 16-án a felálló Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ (KKB NVK) felügyeletével az érintett szervezetek összehangolt törzsvezetői gyakorlatot tartanak.

A részletes forgatókönyv szerint a nukleárisbaleset alapesemény (feltételezett, szimulált üzemzavar) 2016. november 15-én következik be, melynek során primerköri csőtörés, majd teljes erőművi feszültség kiesés miatt bekövetkező zónahűtés kimaradás történik, ami végül zóna károsodást eredményez.

nb_elharitas
A radioaktív szennyezés terjedésének útvonala
 

Az OMIT-ra és az érintett vízügyi igazgatóságokra vonatkozó feladatok az alábbiak lesznek:

- Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól az Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi Ügyeletére érkező bejelentést követően elrendelésre kerül az Országos OMIT működtetése a feladat elvégzéséhez szükséges szakcsoportokkal együtt. Az OMIT az érintett vízügyi igazgatóságokat – KDTVIZIG, KDVVIZIG, ADUVIZIG, DDVIZIG, ATIVIZIG – értesíti.
- Az OMIT a hajózási felügyeletnél hajózási zárlat elrendelését kezdeményezi Dunaföldvár és az országhatár közötti Duna szakaszra.
- A vízügyi igazgatóságok az OMIT utasítására – ATIVIZIG kivételével – III. fokú vízminőségi készültséget rendelnek el, melynek keretében figyelőszolgálatot állítanak fel az érintett Duna folyószakaszon és mellékvizein (Sió, Duna-völgyi főcsatorna, stb.) a közvetlen sugárszennyezésen kívüli vízszennyezések elhárítására (uszadék, állati tetem, stb.).
- A vízügyi igazgatóságok a területükön lévő valamennyi, felszíni vízkivételi engedéllyel rendelkező szervezetet, vízi közmű céget értesítenek és a szükséges intézkedések megtételét kérik (vízbázisok védelme, védőterületek lezárása, vízkivételek, öntözés korlátozása, stb.).
- A káresemény elhárítását követően a fokozat visszavonására kerül sor, majd a védekezésről jelentést küldenek az igazgatóságok.
- Az OMIT a hajózási zárlat feloldását kezdeményezi.
- A beérkezett vízügyi igazgatósági jelentések kiértékelést követően az OMIT befejezi munkáját.

Utolsó módosítás: 2016. november 15., kedd 10:45