Események

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

20
2017. május 20., szombat

Múzeumok Majálisa a hétvégén

1_sm

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

 

Ezen a hétvégén, azaz május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. A minden évben közel 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatkozik be, és természetesen a Duna Múzeum csapata sem hagyná ki az eseményt.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

2016. november 15., kedd 10:40
15
Esemény kezdete: 2016. november 15. 00:00, kedd
16
Esemény vége: 2016. november 16. 23:59, szerda
Helyszín: -

Az idei évben 2016. november 15-16. között kerül sor a nemzeti nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatra, melyen a forgatókönyv szerinti események alapján az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) mellett az érintett 5 vízügyi igazgatóság is részt vesz. A mostani program első napján a Paksi Atomerőmű területén operatív gyakorlatra kerül sor. A következő napon, 2016. november 16-án a felálló Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ (KKB NVK) felügyeletével az érintett szervezetek összehangolt törzsvezetői gyakorlatot tartanak.

A részletes forgatókönyv szerint a nukleárisbaleset alapesemény (feltételezett, szimulált üzemzavar) 2016. november 15-én következik be, melynek során primerköri csőtörés, majd teljes erőművi feszültség kiesés miatt bekövetkező zónahűtés kimaradás történik, ami végül zóna károsodást eredményez.

nb_elharitas
A radioaktív szennyezés terjedésének útvonala
 

Az OMIT-ra és az érintett vízügyi igazgatóságokra vonatkozó feladatok az alábbiak lesznek:

- Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól az Országos Vízügyi Főigazgatóság Központi Ügyeletére érkező bejelentést követően elrendelésre kerül az Országos OMIT működtetése a feladat elvégzéséhez szükséges szakcsoportokkal együtt. Az OMIT az érintett vízügyi igazgatóságokat – KDTVIZIG, KDVVIZIG, ADUVIZIG, DDVIZIG, ATIVIZIG – értesíti.
- Az OMIT a hajózási felügyeletnél hajózási zárlat elrendelését kezdeményezi Dunaföldvár és az országhatár közötti Duna szakaszra.
- A vízügyi igazgatóságok az OMIT utasítására – ATIVIZIG kivételével – III. fokú vízminőségi készültséget rendelnek el, melynek keretében figyelőszolgálatot állítanak fel az érintett Duna folyószakaszon és mellékvizein (Sió, Duna-völgyi főcsatorna, stb.) a közvetlen sugárszennyezésen kívüli vízszennyezések elhárítására (uszadék, állati tetem, stb.).
- A vízügyi igazgatóságok a területükön lévő valamennyi, felszíni vízkivételi engedéllyel rendelkező szervezetet, vízi közmű céget értesítenek és a szükséges intézkedések megtételét kérik (vízbázisok védelme, védőterületek lezárása, vízkivételek, öntözés korlátozása, stb.).
- A káresemény elhárítását követően a fokozat visszavonására kerül sor, majd a védekezésről jelentést küldenek az igazgatóságok.
- Az OMIT a hajózási zárlat feloldását kezdeményezi.
- A beérkezett vízügyi igazgatósági jelentések kiértékelést követően az OMIT befejezi munkáját.

Utolsó módosítás: 2016. november 15., kedd 10:45