Események

25
2023. január 25., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2023. január 17.

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete "A Vízügy és az MHT aktuális helyzete" címmel előadóülést szervez 2023. január 25-én (szerdán) 13 órai kezdettel.

12
2023. január 12., csütörtök

EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

NKE_logo_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara is ott lesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

Várnak minden érdeklődőt az NKE standjánál!

18
2022. december 18., vasárnap

Árhullámokat hozott a Tiszán és mellékfolyóin a vízgyűjtőn hullott csapadék, de emelkedett a Balaton és Velencei-tó vízszintje is

kozlemeny

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, egyes szakaszokon I. fokú vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával.

7
2022. december 7., szerda

Nyílt nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán, Baján

NKE_logo_sm

Víz nélkül nincs élet. Ezért is kiemelten fontos a Víztudományi Karon folyó oktatás. Látogass el az egyetem nyílt napjára és ismerd meg képzéseit!

19
2023. április 19., szerda

36. OTDK Műszaki Tudományi Szekció

Muszaki Tudomany Szekcio_sm

Az NKE Víztudományi Kara a vízügyi ágazat egyik legfontosabb utánpótlási bázisa hazánkban.

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójának megrendezési jogát a Víztudományi Kar nyerte el, így 2023-ban a bajai campus ad helyszínt az eseménynek.

19
2023. április 19., szerda

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV)

A Belügyminisztérium felhívása a Vízügy szakmacsoport szakképesítései szakmai tanulmányi versenyére a 2022/2023-as tanévben.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, főosztályvezető-helyettes

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

2022. szeptember 19., hétfő 11:54
16
Esemény kezdete: 2022. szeptember 16. 00:00, péntek
16
Esemény vége: 2022. szeptember 16. 00:00, péntek
Helyszín: Budapest

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

DUNA MÚZEUM – VÁRFOK GALÉRIA

 

 

Pályázati leírás:

         A közösen meghirdetett képzőművészeti pályázat témája és hívószava: a vízrajzi térkép.

Olyan művek nevezését várjuk, amelyek a vízrajzi térképek témáját, formáját értelmezik újra a művészet eszközeivel. A vízrajzi térkép a vízállomány változásainak megfigyelési eszköze, a vízháztartás védelmének céljából létrejött sajátos műfaj. Miközben láthatóvá teszi a víz szárazföldjeinket átszelő és kitöltő jelenlétét, változatos szépségét, esztétikai minőséget is hordoz.

         A térképszerkesztés egyik legfontosabb eleme a földfelszín vizeinek, vízfolyásainak, tavainak és tengereinek megrajzolása. A vízrajz térképi ábrázolásának alapvető szerepe van: elsődleges információkat hordoz a terep viszonyairól, valamint segíti a tájékozódást. A táj képét is rögzíti, hiszen a víz szoros kapcsolatban áll a domborzattal: a folyók a völgyekben gyűlnek össze, a tavak a mélyedéseket töltik ki, a tengerek a szárazföldek között terülnek el.

         A vízrajzi térképek a valóság absztrakt leképezései, olyan jel-és színrendszerek, amelyek a képzőművészeti alkotásokhoz hasonlóan vizuális formába öntik valós életterünk tájait. A vízrajz térképészeti esztétikája inspiráló lehet, szabad asszociációknak, képzőművészeti kacsolódásoknak enged teret.

Amit várunk: Olyan pályaműveket várunk, amelyek a vízrajzi térképek formanyelvét értelmezik újra szabadon, a művészet eszközeivel. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan alkotnák meg saját vízrajzi térképüket a pályázó művészek, vagy milyen módon tudnák beemelni a vízrajzi térképek formavilágát képzőművészeti kompozíciókba. Az űrszondák által készített tavak és delta-torkolatok fotói, az ókori térképkészítők korong alakú tenger ábrázolásai, az atlaszok fekvő téglalap alakú térképeinek egységes kék háttere, a Balaton hajózási térképének kikötőket összekötő cikkcakkjai mind-mind inspirációs forrásul szolgálhatnak a műalkotások elkészítésekor.

Technika:

A pályázatokat festészet, egyedi grafika, szobrászat, videó és fotóalapú képzőművészeti technika kategóriában várjuk.

Méretbeli megkötés: táblaképek esetén maximum 140x140 cm; szobor, kisplasztika esetén: maximum 50x50x50 cm és 6 kg; videó: max. 5 perc és mp4 formátum.                                                               

A pályázat beadásának módja: benyújtás módja digitális formában az erre a célra létrehozott weboldalon, majd a zsűri által kiválasztott tárgyat „kiállításkész” állapotban kell szállítani a gyűjtőhelyre.

A pályázat leadási határideje: 2023. március 31. (a pályázatok 2023. január 1-től küldhetők be).

A zsűri 30 számú pályaművet választ ki, melyek a Duna Múzeumban megrendezett kiállításon kerülnek bemutatásra és a hozzá kapcsolódó katalógusba is bekerülnek.

Eredményhirdetés: 2023. június (Múzeumok Éjszakája)

Díjazás: I.: 1 millió Ft, II.: 600e Ft, III.: 400e Ft

Nevezési díj: 3000 Ft alkotásonként, maximum három alkotás/pályázó

A pályázatokat erre az alkalomra felkért zsűri bírálja el, és dönt a díjak odaítéléséről. A díjazott alkotások közül a zsűri javasolhat műveket az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Duna Múzeum felé megvételre, melyek az Országos Vízügyi Főigazgatóság gyarapodó képzőművészeti gyűjteményét fogják gazdagítani.

A zsűri tagjai:

Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész

Róka Enikő, a Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője, művészettörténész

Szöllősi-Nagy András, mérnök, hidrológus, MTA doktora, műgyűjtő

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

E-mail: info@dunamuzeum.hu

Cím: Duna Múzeum – Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

1   2. oldal  
Utolsó módosítás: 2022. szeptember 19., hétfő 12:02