Események

7
2022. december 7., szerda

Nyílt nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán, Baján

NKE_logo_sm

Víz nélkül nincs élet. Ezért is kiemelten fontos a Víztudományi Karon folyó oktatás. Látogass el az egyetem nyílt napjára és ismerd meg képzéseit!

19
2023. április 19., szerda

36. OTDK Műszaki Tudományi Szekció

Muszaki Tudomany Szekcio_sm

Az NKE Víztudományi Kara a vízügyi ágazat egyik legfontosabb utánpótlási bázisa hazánkban.

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójának megrendezési jogát a Víztudományi Kar nyerte el, így 2023-ban a bajai campus ad helyszínt az eseménynek.

19
2023. április 19., szerda

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV)

A Belügyminisztérium felhívása a Vízügy szakmacsoport szakképesítései szakmai tanulmányi versenyére a 2022/2023-as tanévben.

15
2022. október 15., szombat

Pályaorientációs Nyílt Nap a KSZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskolában – 2022. október 13.

2022. október 15-én (szombaton) 8:00-12:00 óra között pályaorientációs napot és pályaválasztási fórumot tart az iskola, ahol a DDVIZIG standdal, quaddal, mobilgáttal, vízügyes kisfilmekkel és kvízjátékokkal várja a látogatókat ...

16
2022. november 16., szerda

Meghívó szennyvizek öntözési célú hasznosítása konferenciára – 2022. november 16.

A konferencia megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

26
2022. október 26., szerda

Meghívó Hidrológus Klubnapra – 2022. október 10.

A Hidrológus Klubnapra szóló meghívó itt letölthető:

14
2022. október 14., péntek

Új időszaki kiállítás a Duna Múzeumban – 2022. október 10.

vizeum_belyeg

Dóka Béla fotográfus négy hónapot töltött el a Fülöp-szigeteken lévő kis faluban, melynek neve Panandigan. A panandigan fillipínó szó, mely azt jelenti: meggyőződéssel cselekedni, fenntartani valamit minden nehézség és különbözőség ellenére is; küzdelem egy eszméért, egy életmódért.

30
2022. szeptember 30., péntek

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – 2022. – 2022. szeptember 28.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2022-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. A Víztudományi Kar 2022. szeptember 30-án, pénteken 15 órától várja az érdeklődőket a bajai campusán.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Hazai pályázatok - Regionális

2013. november 20., szerda 17:07

Dombvidéki tározók Magyarország területén (Zápor, Többcélú, Árvízcsúcs csökkentő - tározók) (projekt-előkészítés)

Projekt azonosító száma: KEHOP-1.5.0-15-2021-00010
Pályázó neve: ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG
Támogatási összeg: 900 000 000 Ft
Támogatás intenzitása: 100 %
A projekt megvalósulásának kezdete: 2020.12.10.
A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje: 2023.06.30.

Az OVF konzorciumi partnerei:
Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A projekt bemutatása

A dombvidéki vízrendezés a vízgyűjtőre csapadék formájában jutó víz lehetőség szerinti legalacsonyabb kártételek melletti elvezetését, szabályozott lefolyást célzó összetett tevékenység. Magában foglalja a kisvízfolyások, patakok mederrendezését, képessé téve azokat az árvízhozamok levezetésére, az árhullámokat felfogó tározók építését, a völgyfenéki területek vízrendezését, valamint a völgyoldalak rendezését, erózió elleni védelmét. A patakok települést, lakott területet, valamint mezőgazdaságilag művelt területeket érintő szakaszain az árhullámok elleni védelem elsősorban megelőzéssel lehetséges, ami történhet a meder megfelelő méretre történő kiépítésével vagy az árhullámok csökkentését szolgáló tározók létesítésével.

A dombvidéki vízrendezésnél különösen nagy jelentősége van a tározási, tóépítési lehetőségek kihasználásának, mivel sok esetben a települések és a különböző nagy értékű létesítmények védbiztonságának megteremtésére a beépítettség miatt más megoldás nincsen. A tározóban felfogott vízmennyiség irányítottan kerül levezetésre, figyelemmel az alatta lévő mederszakasz vízelvezető-képességére.

A dombvidéki tározók létesítése a mezőgazdasági és lakott területeket sújtó vízkár elleni védelmen túl kielégíthet egyéb társadalmi igényeket is, úgy mint a talajvédelem (eróziós károk csökkentése), természetvédelem (ideiglenes vagy állandó vízfelületek létrehozása, ökológiai vízigény biztosítása), ivóvízigény, energiatermelés, öntözés, halászat, horgászát, egyéb rekreációs- és sporttevékenységek, stb. A hasznosítási lehetőségeket a helyi adottságokhoz és társadalmi igényekhez igazodva lehet felmérni.

Jelen projekt célja a 2021-2027 programozási időszakban tervezett dombvidéki vízrendezéssel kapcsolatos egyes ágazati fejlesztések, ezen belül országosan a dombvidéki tározás lehetőségeinek a bővítése. A projektfejlesztés célja ezen beruházások megtervezése, valamint a KEHOP Plusz pályázati felhívás alapján a beruházások megvalósítására irányuló támogatási kérelmek kidolgozása.

A „Dombvidéki tározók Magyarország területén (Zápor, Többcélú, Árvízcsúcs csökkentő – tározók)” tárgyú előkészítési projekt olyan későbbi, megvalósulási projektek előkészítésére irányul, melyek a következő programozási időszak fejlesztési céljaival összhangban kapcsolódnak a KEHOP Plusz Vízgazdálkodás tárgyú intézkedése keretében támogatható beavatkozásokhoz.

Utolsó módosítás: 2022. november 22., kedd 13:02