Események

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Vízrajzi mérőgyakorlat 2017. 07. 12.

2017. július 12., szerda 15:29

2017. május 23-25. Hajdúszoboszló-Balmazújváros

2017. május végén újra megrendezésre került a már hagyományosnak mondható, évenként megtartott vízrajzi mérőgyakorlat. A gyakorlatnak ezúttal a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság adott otthont házigazdaként. A rendezvény az alábbi három cél figyelembevételével zajlott: Elsődleges célja a más módon nem kalibrálható ADCP műszerek azonos mérési körülmények között történő összemérése, az ADCP-vel történő mérésekkel kapcsolatos esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolása. A másodlagos elvárás mindig valamilyen vízgazdálkodásban fontos, de az adott vízügyi igazgatóság által egyedül nem teljesíthető méréssorozat végrehajtása. A harmadik – nem kevésbé fontos cél – az ország vízrajzzal foglalkozó kollégáinak baráti találkozója, ahol kötetlenül tudnak tapasztalatokat cserélni, a felmerülő problémákat megbeszélni, ahol új barátságok köttetnek, a régiek pedig megerősödnek. A mérőgyakorlaton az ország tizenkét vízügyi igazgatóságáról, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Karáról érkeztek a mérőcsapatok.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csoportjának a Kösely-csatorna Nádudvari hídjánál lévő mérőhelye jutott feladatul. A munka befejeztével a balmazújvárosi Keleti-főcsatorna nyugodt vizén történt meg a műszerek egyidejű összemérése. A csaknem ötven műszerrel történő összemérés sikerrel zárult.  A mérőcsapatok által elvégzett közel 200 átkelés közül körülbelül mindössze 15-20 esetben tért el 5 százaléknál nagyobb mértékben az eredmény az átlagtól. Ráadásul a kontrollmérésként végrehajtott hagyományos forgószárnyas vízhozam mérés is megegyezett az ADCP-vel történt mérések eredményeivel. Igazgatóságunk csapata is sikerrel végezte el a feladatokat, a gyakorlaton használt négy ADCP műszerünk minden mérése a hibahatáron belül volt. Másnap délelőtt az adatok előzetes kiértékelése történt meg.

Ezúton is köszönjük a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársainak a szíves vendéglátását!

Mer_001

Mer_002

 

Utolsó módosítás: 2017. július 12., szerda 15:32