Események

4
2019. december 4., szerda

Nyílt Nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán

NKEfel_sm

Kari Nyílt Napot tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán, ahol a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is képviselteti magát.

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, -

2019. I. félévi hidrometeorológiai tájékoztató 2019. 09. 04.

2019. szeptember 04., szerda 08:43

Az első félév az átlagnál melegebb volt, a február, március és a június pedig különösképpen. Egyedül a május havi középhőmérsékletek maradtak el jelentősen a megszokottól. Legtöbb állomásunkon kissé az átlag feletti csapadékmennyiséget mértünk az első hat hónap során, bár általában a somogyi területek szárazabbak voltak. A március különösen csapadékszegény volt országosan is, ugyanakkor májusban szinte minden nap hullott csapadék, így sok állomásunkon akár a havi átlag kétszeresét meghaladó csapadékösszegeket is mértünk. 

A 2019. év első féléves dunai vízjárásai átlagosnak tekinthetők, annak ellenére, hogy januárban és február elején elég nagy hóvízkészletek voltak a Duna felső vízgyűjtőjén. A hóban tárolt készlet február közepén drasztikusan csökkenni kezdett, és a hónap végére már a sokéves átlaghoz közelített. Márciusban, áprilisban folytatódott a mérsékelt hó-olvadás, ezért elmaradt a tavaszi nagy árhullám.Május végén, június elején a Duna felső német, osztrák vízgyűjtőin leesett csapadék hatására alakult ki fokozatot elérő árhullám a folyón.  A magyarországi szakaszon – több helyen is – árvízi fokozatot kellett elrendelni. Dunaszekcsőn június 3-án 725 cm-el, Mohácson – szintén ezen a napon – 727 cm-el tetőzött a folyó. A mohácsi tetőzés 27 cm-el haladta meg az árvízvédekezés I. fokozatú szintjét.


A 2019. I. félévi hidrometeorológiai tájékoztató letölthető PDF formátumban:

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 04., szerda 08:51