Események

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Éves hidrometeorológiai tájékoztató

2019. március 29., péntek 14:07

A tavalyi év világviszonylatban az eddig mért negyedik legmelegebb volt, míg hazánkban 2018-ban volt az eddigi legmagasabb az évi középhőmérséklet. Az év igen enyhe időjárással kezdődött, amelyet egy hidegebb február és egy szokatlanul hideg március követett. Az Igazgatóság déli, délkeleti részén -25°C körüli reggeli minimum hőmérsékleteket mértek március első napján. Az év ezt követő hónapjai mind melegebbek voltak az átlagosnál. Ősszel a szokottnál tovább maradt enyhe az időjárás. Az Igazgatóság területén az éves középhőmérséklet 12 °C körül volt, amely az 1,5-1,7 °C –kal volt magasabb a sokéves átlagnál. Az alábbi grafikonon Villány állomás példáján láthatjuk a léghőmérséklet éves alakulását.

Tavaly közel átlagos mennyiségű csapadék hullott le az Igazgatóság területén, azonban a csapadékeloszlás már nem volt átlagos. Kimagaslóan csapadékos volt a február, március és a június, míg az április, október, november, december a legtöbb állomásunkon erősen csapadékszegénynek mutatkozott. Az év elején, a csapadék jelentős része hó formájában hullt le. A legtöbb csapadékot a Mecsekben található Máza (826 mm) állomáson, míg a legkevesebbet Balatonlellén mértünk (597 mm). 


2018. évi hidrometeorológiai jelentés letölthető PDF formátumban:

Utolsó módosítás: 2019. március 29., péntek 14:11