Események

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Bédai vízpótlás 2019. 03. 29.

2019. március 29., péntek 10:16

Az idei év időjárása csapadék szempontjából nagyon kedvezőtlenül alakul, Az őszi súlyos aszály után télen sem csökkent a talajban a vízhiány, sőt január végétől alig esett működési területünkön. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a következő időszakban sincs kilátásban nagyobb eső. A vízfolyásokban, belvízcsatornákban alig van víz. Az aszály a Belső-Béda csatornánkat sem kímélte, nagyon alacsony - 170 cm - a vízállás.

A Bédai szivattyútelepünk sajátossága, hogy kedvező Dunai vízállás esetén lehetőség van a Külső-Bédából a Belső-Bédai holtág vízpótlására szivornyás üzemben, érdemi költségek nélkül, ebben az üzemállapotban ugyanis elektromos energia felhasználás nem szükséges a vízátemeléshez.

2019. március 20-a után a Dunán levonuló kisebb árhullám lehetőséget adott a Bédai holtág feltöltésére. A Pécsi szakaszmérnökség gépészei beüzemelték a Bédai szivattyútelep szivornyáját és néhány napos üzemmel a holtág vízszintjét sikerült 230 cm-ig megnövelni. A tapasztalatok alapján a vízszint néhány napon belül 200 cm alá fog süllyedni (szétterül), de ez a csekély friss vízpótlás is üdítőleg hat a tikkadt növényekre, vízi élőlényekre.

DSC_0344

 

Utolsó módosítás: 2019. március 29., péntek 10:58