Események

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

A Tisza folyamos szemléjén jártunk a Szolnok-Kisköre közötti szakaszon 2017. 09. 29.

2017. szeptember 29., péntek 14:01

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjének, Lovas Attila igazgató úrnak meghívására 2017. szeptember 28-án vettünk részt az Igazgatóság úgynevezett folyamos, a Tiszát Szolnok és Kisköre közötti szakaszát érintő bejárásán.
A KÖTIVÍZIG működési területéhez tartozó Csongrád-Kisköre közötti Tisza, azon belül is a Szolnok (333 fkm) Kisköre (403 fkm) közötti folyószakasz szemléjét a Füred hajóról volt alkalmunk megtekinteni, részt venni közösen a KÖTIVÍZIG kollégáival, szakembereivel. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy e páratlan szépségű, már őszbe hajló, galéria erdőkkel kísért folyószakasz szemléje mind szakmailag, mind emberileg egy páratlan élményt nyújtott számunkra. A folyóval kapcsolatos feladatok, az elvégzett és tervezett munkák ismertetése egyértelműen megerősítette bennünk, hogy a vízügyi ágazatban e területen dolgozó szakemberek mind-mind fontosnak tartják a folyóval kapcsolatos törődést, nem elfeledve a természetvédelmi és erdőgazdálkodási érdekeket, azok hármas szimbiózisát sem. A közös megbeszéléseken és feladat ismertetéseken egyértelműen körvonalazódott, hogy a társadalom szempontjából legelőnyösebb célok elérése az egyik legfontosabb feladat.

DSC04500
A rendezett folyószakasz a természet éke is

Amikor nyugodt a folyó – mint a szemle idején is – van idő megbeszélni, előkészíteni és megtervezni azokat a teendőket, amelyek nagyvíz, sőt, árvíz idején is biztosítják a folyó mellett élők nyugalmát. De ne feledjük, a folyóval történő gazdálkodás nem csak az árvizekben, azok levezetésében nyilvánul meg, hiszen a rendezett folyó a rendezett árterével, hullámterével nem csak a folyó mellett élők nyugalmát biztosítja, hanem alapot teremt még többek között a vizes- és partmenti turisztikának, a halgazdálkodásnak, a falusi turizmusnak, összességében  a gazdaság fejlődésének, mely további lehetőséget biztosít az e területen élőknek, a térség felemelkedésének, és nem utolsó sorban a természetnek. Az összhang megteremtése nem könnyű, a szemle alkalmával mégis egyértelműen kirajzolódott, hogy a KÖTIVÍZIG szakemberei által tervezett Tisza jövőkép minden érdeket magába foglal.

DSC04509
A folyóval foglalkozó szolnoki és pécsi szakemberek

A szemle során a hajó, talán kivételes módon, vontatott kötelék formájában haladt a kitűzött 70 km-es szakaszon, mely az egyik legnehezebb köteléknek számít. A kiskörei zsilipelés, a zsilipbe történő beállás pedig ebben a formában különösen embert próbáló feladat. Ez úton köszönjük a Kapitánynak a milliméter pontos beállást és zsilipelést, a biztonságos megérkezést!

És végül, de nem utolsó sorban álljon itt egy gondolat a cikk írójától örök homályba rejtve annak indíttatását:
Lehet-e szebb dolog megismerni a nyugodt Tiszát,
Lehet-e szebb dolog hallani kollégáink azon szavát,
mely e folyó szépségét emeli tovább s tovább.
Hisz jövőnk benne rejlik a folyó sima tükrében,
még ha néha háborog is.


Burián Alajos
osztályvezető


 

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 29., péntek 14:07