Események

19
2021. április 19., hétfő

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Döntője – 2021. április 19-21.

IMG_0422_sm

A hagyományoknak megfelelően a Belügyminisztérium felhívása alapján az idei évben is kiírásra került az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV). A 2021. évi megmérettetésre az ország hét technikumából negyven tanuló nevezett, vízgazdálkodó technikus, illetve vízügyi technikus szakterületen.

22
2021. március 22., hétfő

Víz Világnapi plakátkiállítás nyílt a Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhelyen, Barcson – 2021. március 22.

IMG_5510_sm

Víz Világnapi plakátkiállítás nyílt a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az esztergomi Duna Múzeum közös plakátgyűjteményéből a Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhelyen, a Víz Világnapja – március 22. – alkalmából Barcson.

16
2021. március 16., kedd

QUADOKKAL A GÁTAKON, avagy HARC A SZEMÉT ELLEN

Quad_1_sm

A sokak számára sporteszközként ismert járművek ma már professzionális, vállalati, hatósági célok elvégzésére is alkalmasak. Mostantól a vízügyesek munkáját is nagyban megkönnyítik.

25
2021. február 25., csütörtök

Víz Világnapi alkotópályázati felhívásaink

WWD-GENERIQ-CMJN_Hu

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Megyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek ...

1
2021. szeptember 1., szerda

A Kaposvári SZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával vízügyi technikus képzést indít 2021 szeptemberétől

kszc_sm

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb szükség lesz vízügyi szakemberekre.
A klímaváltozás és a víz kapcsolata: „Ha a klímaváltozás a cápa, akkor a víz a cápa foga.” (James P. Bruce – WWF)

21
2020. november 21., szombat

Európai hulladékcsökkentési hét – 2020. november 21-29. Kupakgyűjtési akció a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon – 2020. 12. 03.

EU_hulladekcsok_sm

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében megvalósuló – Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarországi Programsorozatához.

2
2020. december 2., szerda

Véradás a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon – 2020. december 2.

veeer__sm

Folytatódott a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által már hagyományosnak mondható véradó kampány, melynek alkalmával december 2-án (szerdán) az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központja ...

19
2020. november 19., csütörtök

Legyél te is vízügyes! Rendhagyó vízügyes nyílt óra - pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak

vizugyes_sm

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által készített kisfilmből kiderül, hogy miért is jó vízügyesnek lenni ...

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Ültess egy fát a jövőért! Faültetés a Barátúri-tónál – 2021. április 10.

2021. április 12., hétfő 12:53

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon is nagyon fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, annak fenntartását és ápolását.
Meggyőződésünk, hogy a jövő generációjára csak úgy bízhatjuk értékeinket, s azok megóvását, ha megtanítjuk annak módjára.
Ha bevonjuk azokba a kezdeményezésekbe, amelyek erről szólnak. Ha közösen ápoljuk és szépítjük-építjük környezetünket, ha közösen vigyázunk rá. 

A Magyarhertelend és Magyarszék községek határában, Barátúron megépült – és 2019 nyarán átadott – tározó a Baranya-csatorna felső szakaszáról, valamint a Kaszánya-patakon érkező villámárvizek biztonságos levezetésére szolgál.
Nagyvizek levonulása esetén a maximális elöntés 54 hektár. A tározó hossztöltéses kialakítású, a hossztöltésen lévő 60 méter szélességű oldalbukón keresztül ömlik a tározótérbe a Baranya-csatorna többlet vízhozama.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében EU forrásból valósult meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumában.
Az idei évben a kötelező fenntartási munkák felett a tó flórájának egészséges arányait fenntartva, az üzemvízszint beállításán is dolgoztak munkatársaink, szakembereink.

A tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása a térségben jelentősen érezhető lesz, az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni, árvíz esetén.
A tározó az év nagy részében 28 hektár nagyságú állandó vízborítással rendelkezik.  Így nagy jelentősége van a települési önkormányzatokkal való közös gondolkodásnak, hogy közösen vigyázzunk rá, s óvjuk meg a szennyezésektől.

Ezért is csatlakoztunk a 10 millió Fa Közösség kezdeményezéséhez, s ültettünk fát nagy örömmel Barátúron 2021. április 10-én (szombaton), a régió legnagyobb kapacitású záportározójánál.
A fák benépesítik majd ezt a területet, árnyékot adnak, tisztítják a levegőt és szebbé teszik ezt az egyébként is csodálatos környezetet, a tó környékét.

A föld élete drámai módon változik. Fel kell hívnunk a figyelmet vizeink megóvására is, melyek a környezetünk részei, s életünk nélkülözhetetlen és pótolhatatlan természeti kincse is.

A közös faültetéssel egyben a víz és az ember sokoldalú kapcsolatára, egyúttal a klímaváltozásra és a környezetvédelemre is felhívjuk a figyelmet.

Szervezetten, közös összefogással, a település polgáraival, a lakóközösségekkel, a társ-intézményekkel tudunk tenni lakókörnyezetünk élhetőbbé tételéhez.
Ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a 10 millió Fa Közösség kezdeményezéséhez, az „Ültess a jövőnkért!” elnevezésű faültetéshez.

IMG_5811

IMG_5760

IMG_5824

IMG_5724

IMG_5701


 

Utolsó módosítás: 2021. április 12., hétfő 13:08