Események

30
2022. szeptember 30., péntek

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – 2022. – 2022. szeptember 28.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2022-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. A Víztudományi Kar 2022. szeptember 30-án, pénteken 15 órától várja az érdeklődőket a bajai campusán.

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

26
2022. szeptember 26., hétfő

MEGHÍVÓ vezetőség választással egybekötött előadóülésre

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete „Dombvidéki tározási lehetőségek vizsgálata a DDVIZIG működési területén ” címmel Vezetőség választással egybekötött előadóülést szervez.

21
2022. szeptember 21., szerda

21. Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató – 2022. szeptember 21-22., Kaposvár – KAPOSVÁR ARÉNA

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság idén is részt vesz a Somogy Megyei Kormányhivatal által megrendezésre kerülő 21. Pályaválasztási Kiállításon és Szakmabemutatón, melyet 2022. szeptember 21. és 22. között tartanak Kaposváron, a Kaposvár Arénában.

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Egyedülálló látványvilág az esztergomi Duna Múzeumban

2015. január 06., kedd 11:00

Megtartották a kiállítási egység hivatalos megnyitóját, a téli szünetet követően várják az érdeklődőket

Átadták a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – legújabb kiállítási egységét.

Az uniós támogatással megvalósult látványtár interaktív módon tárja a nagyközönség elé az intézmény gyűjteményeinek legérdekesebb és -értékesebb darabjait.

A kiállítást az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Somlyódy Balázs nyitotta meg. – A meglévő helyiségek funkcióváltásával és a műtárgyraktár részleges látogathatóvá tételével új, interaktív kiállítótér létesült a Duna Múzeumban a nyár folyamán. A válogatás nem a megszokott módon mutatja be a sokszínű gyűjteményeket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat.

Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, a közösségi élményekre, egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a kiállításon túli világ is – számolt be róla Bárd Edit, a Duna Múzeum prés marketingmunkatársa.

Az átalakítás célja az volt, hogy a látogatók képet kapjanak a gyűjtemény sokféleségéről, és hogy az itt elhelyezett tárgyi anyag, illetve a képeslap-, a térkép- és az éremgyűjtemény, valamint a Széchenyi-iratok egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális és informális tanulásban egyaránt hasznosíthatóvá váljék. Az eddig raktárban őrzött, csak különleges alkalmakkor bemutatott tárgyakról részletes információkat is szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók az érintőképernyős terminálok és a táblagépek segítségével.

A képeslapgyűjteményben nemcsak digitálisan böngészhetnek a látogatók, hanem akár üdvözletet is küldhetnek a régi lapok felhasználásával. Az érdeklődők a műtárgyanyag gyűjteményekbe sorolásának szépségeivel és nehézségeivel is szembesülhetnek a tárgyválogató során. Földrajzi ismereteit ki-ki vaktérképes játék keretében teheti próbára a halászok és a gátőrök tárgyainak virtuális összegyűjtése alkalmával, a memóriajáték közben pedig mindenki érdekes háttér-információkkal gazdagodhat. A kollekció egyik különleges darabjának, a Vörös László-féle, 1833-ban készült térképnek a digitális változatát használva, a legmodernebb informatikai ábrázolási módszerek segítségével egyszerre lehet kalandozni az egykori és a mai Budapesten.

Az egyedi látványtár a nagyközönség számára a téli szünetet követően, jövő év februárjában nyitja meg kapuit.

A múzeumban megelevenedik a régi korok hajós világa is.

Duna Muzeum latvanytar

Duna Muzeum latvanytar2

Duna Muzeum latvanytar3

Utolsó módosítás: 2015. január 07., szerda 09:27