Események

4
2019. december 4., szerda

Nyílt Nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán

NKEfel_sm

Kari Nyílt Napot tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán, ahol a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is képviselteti magát.

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Egyedülálló látványvilág az esztergomi Duna Múzeumban

2015. január 06., kedd 11:00

Megtartották a kiállítási egység hivatalos megnyitóját, a téli szünetet követően várják az érdeklődőket

Átadták a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – legújabb kiállítási egységét.

Az uniós támogatással megvalósult látványtár interaktív módon tárja a nagyközönség elé az intézmény gyűjteményeinek legérdekesebb és -értékesebb darabjait.

A kiállítást az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Somlyódy Balázs nyitotta meg. – A meglévő helyiségek funkcióváltásával és a műtárgyraktár részleges látogathatóvá tételével új, interaktív kiállítótér létesült a Duna Múzeumban a nyár folyamán. A válogatás nem a megszokott módon mutatja be a sokszínű gyűjteményeket: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat.

Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, a közösségi élményekre, egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a kiállításon túli világ is – számolt be róla Bárd Edit, a Duna Múzeum prés marketingmunkatársa.

Az átalakítás célja az volt, hogy a látogatók képet kapjanak a gyűjtemény sokféleségéről, és hogy az itt elhelyezett tárgyi anyag, illetve a képeslap-, a térkép- és az éremgyűjtemény, valamint a Széchenyi-iratok egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális és informális tanulásban egyaránt hasznosíthatóvá váljék. Az eddig raktárban őrzött, csak különleges alkalmakkor bemutatott tárgyakról részletes információkat is szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók az érintőképernyős terminálok és a táblagépek segítségével.

A képeslapgyűjteményben nemcsak digitálisan böngészhetnek a látogatók, hanem akár üdvözletet is küldhetnek a régi lapok felhasználásával. Az érdeklődők a műtárgyanyag gyűjteményekbe sorolásának szépségeivel és nehézségeivel is szembesülhetnek a tárgyválogató során. Földrajzi ismereteit ki-ki vaktérképes játék keretében teheti próbára a halászok és a gátőrök tárgyainak virtuális összegyűjtése alkalmával, a memóriajáték közben pedig mindenki érdekes háttér-információkkal gazdagodhat. A kollekció egyik különleges darabjának, a Vörös László-féle, 1833-ban készült térképnek a digitális változatát használva, a legmodernebb informatikai ábrázolási módszerek segítségével egyszerre lehet kalandozni az egykori és a mai Budapesten.

Az egyedi látványtár a nagyközönség számára a téli szünetet követően, jövő év februárjában nyitja meg kapuit.

A múzeumban megelevenedik a régi korok hajós világa is.

Duna Muzeum latvanytar

Duna Muzeum latvanytar2

Duna Muzeum latvanytar3

Utolsó módosítás: 2015. január 07., szerda 09:27