Események

30
2022. szeptember 30., péntek

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – 2022. – 2022. szeptember 28.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2022-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. A Víztudományi Kar 2022. szeptember 30-án, pénteken 15 órától várja az érdeklődőket a bajai campusán.

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

26
2022. szeptember 26., hétfő

MEGHÍVÓ vezetőség választással egybekötött előadóülésre

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete „Dombvidéki tározási lehetőségek vizsgálata a DDVIZIG működési területén ” címmel Vezetőség választással egybekötött előadóülést szervez.

21
2022. szeptember 21., szerda

21. Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató – 2022. szeptember 21-22., Kaposvár – KAPOSVÁR ARÉNA

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság idén is részt vesz a Somogy Megyei Kormányhivatal által megrendezésre kerülő 21. Pályaválasztási Kiállításon és Szakmabemutatón, melyet 2022. szeptember 21. és 22. között tartanak Kaposváron, a Kaposvár Arénában.

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola

2015. február 11., szerda 09:34

Jelentkezési határidő :2015. február 13.

Környezetvédelem - Vízgazdálkodás

„A jövő kék aranya a csapból fog folyni”
(Conrad Black)

A vizek minőségének védelme, a vízkészletetekkel való felelős gazdálkodás, a vizek hasznosítása, elosztása és megőrzése a jövő generációi számára korunk kiemelkedően fontos feladata. Iskolánkban a környezetvédelem-vízgazdálkodás tagozaton közel 50 éve képezzük a terület középfokú végzettségű szakembereit: vízügyi technikusokat.
A korszerű elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó képzéshez a feladatnak magas színvonalon megfelelő eszközrendszer és infrastrukturális háttér (laborépület, tanpálya) ad biztos alapot. Szakmai tanáraink tapasztalata, felkészültsége a minőségi oktatás legfontosabb biztosítéka. A 9-12. évfolyamon folytatott közismereti képzés alapvető célja – a korszerű általános műveltség átadása, az érettségi vizsgára való felkészítés mellett – az is, hogy biztos alapot és kiegészítést jelentsen a szakmai tantárgyak tanulásához.

A képzés adatai

A szakképesítés megnevezése: Vízügyi technikus (OKJ: 54 853 01)
Képzési idő: 4+1 év

A vízügyi képzésnek az iskolán belül külön épületrész ad otthont. A gyakorlati órák az iskolaudvar területén működő vizes tanpályán, illetve a külső terepen zajlanak. A Rinya patak és Dráva folyó közelsége is kiváló lehetőséget gyakorlati feladatok megvalósításához

Tanórán kívüli iskolai tevékenységek

Az iskola sokszínű kínálatot biztosít a tanulók érdeklődésének megfelelő szabadidős, illetve a tanulmányokhoz kapcsolódó, tanórán kívüli szabadidős tevékenységek terén.

Szakkörök

A közismereti tantárgyi szakkörök mellett a szakmához kapcsolódó foglalkozásokon is részt vehetnek az érdeklődő tanulók, illetve bekapcsolódhatnak a Magyar Hidrológiai Társaság iskolánkban működő ifjúsági tagozatának a munkájába.

Szakmai tanulmányi versenyek

Tanulóink rendszeresen sikerrel szerepelnek az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV). 2014-ben a vízügyi technikusok versenyében 2., illetve 3. helyezést értek el diákjaink, 2013-ban pedig 1., illetve 2. helyezést.
Részt veszünk a különböző szakmai pályázatokon is. Legutóbb a Magyar Hidrológia Társaság által kiírt Sajó Elemér pályázaton ért el diákunk országos 1. helyezést.

Egyéb szabadidős tevékenységek

Az iskolában aktív diákélet és sporttevékenység folyik. A tanulók bekapcsolódhatnak a diákönkormányzat, az iskolarádió, illetve a különböző sportkörök (kézlabda, kosárlabda, futball, erőemelés, atlétika, úszás, torna) munkájába.

Kollégium

Kollégiumot – igény esetén – minden tanulónak biztosítunk. A kollégium – amely az iskola közvetlen szomszédságában található – megfelelő környezetet biztosít a tanuláshoz, illetve a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

Elhelyezkedési lehetőségek

Vízmű vállalatok
Víztársulatok
Csatornamű vállalatok, társulások
Önkormányzatok műszaki osztályai
Önkormányzatok építésügyi hatósága
Nemzeti Parkok - Vízügyi Igazgatóságok
Építőipari magánvállalkozások (saját v. idegen)
Mezőgazdasági üzemek
Környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozások
Üzemekben, gyárakban környezetvédelmi előadó

Továbbtanulási lehetőségek

Azok a tanulók, akik a középiskola elvégzése után tovább szeretnének tanulni, több lehetőség közül választhatnak. A 12. évfolyam befejezése, illetve az érettségi vizsga megszerzése után tanulmányaikat – sikeres felvételi esetén – bármely felsőoktatási intézményben folytathatják, a szakképző évfolyam elvégzése nem kötelező. Azoknak a diákoknak, akik a szakirányú felsőoktatásban szeretnék folytatni a tanulmányaikat, mindenképpen javasoljuk, hogy az egy éves szakképző évfolyam elvégzése, illetve a szakmai vizsga megszerzése után tanuljanak tovább. Szakirányú továbbtanulásnál a szakmai ismeretek teljes körű elsajátítása, a szakképzettség megszerzése számottevő előnyt jelent.

Forrás:
http://www.dravavolgye.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=321&Itemid=358

 

Utolsó módosítás: 2015. február 11., szerda 09:55