Események

23
2022. április 23., szombat

Föld napja a Tettyén – 2022. április 23.

Ezen a héten szombaton (23-án) a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is sok szeretettel vár mindenkit a Föld napján, a tettyei romoknál felállított pavilonjában, 10 órától 17 óráig.

28
2022. április 28., csütörtök

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete tanulmányutat szervez – 2022. április 28-án, csütörtökön

logo_MHT_sm

A tanulmányút programja itt megtekinthető:

12
2022. április 12., kedd

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete előadóülése és klubnapja – 2022. április 12-én

logo_MHT_sm

A szakmai nap programja innét letölthető:

22
2022. március 22., kedd

Online gátőrfutás az ÉDUVIZIG szervezésében – 2022. március 28.

274740071_333239828839465_736504527671261384_n_sm

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – hasonlóan a 2021. évihez – idén is online formában hirdette meg az immár hagyományosnak tekinthető gátőrfutását. A Víz Világnapján, azaz március 22-én indult verseny 2022. április 22-ig, a Föld Napjáig tart.

 

Lehet csatlakozni!

23
2022. március 23., szerda

Víz Világnapi rendezvény a Völgységi Múzeumban, Bonyhádon – 2022. március 23-án, szerdán

Volgysegi Muzeum_Bonyhad_sm

Dr. Nagy Gábor, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felszíni vízkészlet-gazdálkodási referense tart előadást Vízgyűjtő gazdálkodás és modellezés címmel a bonyhádi Völgységi Múzeum Víz Világnapi rendezvényén, március 23-án (szerdán) 15.30 órától.

25
2022. március 25., péntek

Láthatóvá tenni a láthatatlant – konferencia a felszín alatti vizekkel való gazdálkodásról

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete Konferenciát közvetít, Klub Napot szervez 2022. március 25-én pénteken 11.00 - 13.00 óra között, ahol online formában tekinthető meg a Magyar Hidrológiai Társaság országos szakmai konferenciája a felszín alatti vizekkel való gazdálkodásról.

10
2022. március 10., csütörtök

Az Ős-Dráva projekt záróeseményén nyílt meg Mánfai György fotóművész Rejtőzködő kincsek – Ormánság című kiállítása Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban – 2022. március 16.

275488519_4988394224529182_5899159999393895323_n_sm

Március 10-én nyílt meg az a kiállítás, mely az Ormánság rejtőzködő kincseit mutatja meg Mánfai György fotóművész lencséjén át. A kiállításnak a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontja adott helyet Szaporcán.

2
2022. február 2., szerda

VÍZ VILÁGNAPI ALKOTÓPÁLYÁZATI FELHÍVÁSAINK – #WorldWaterDay

WWD-GENERIQ-CMJN_Magyar_negyzetes_sm

A Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Pécsi Akadémiai Bizottság Műszaki és Földtani Tudományok Szakbizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottsága, valamint a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya és Somogy Megyei Területi Szervezetei közösen alkotópályázatokat hirdetnek.

26
2022. január 26., szerda

Hidrológus Klubnap a DDVIZIG-en – 2022. január 12.

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete jelölőbizottság-választással egybekötött előadóülést szervez 2022. január 26-án (szerdán), 13 00 órai kezdettel.

4
2021. október 4., hétfő

A vízügy országos védelmi gyakorlata – 2021. október 4-6.

Orszagos Vedelmi Gyakorlat_sm

40 év után újra Országos Védelmi Gyakorlatot tartott a vízügy a szolnoki Milléren, több mint 250 vízügyes részvételével, melyen a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei is részt vettek ...

28
2021. október 28., csütörtök

A DRYvER projekt és a DRYRivERS alkalmazás bemutatása Hogyan segíthetjük az éghajlatváltozás hatásainak a vizsgálatát? – 2021. október 28.

A Hidrológus Klub keretében – mely a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete és a DDVIZIG közös rendezvénye – a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Hidrobiológiai Tanszéke 2021. október 28-án (csütörtökön) mutatta be a projektet és az alkalmazást.

27
2021. október 27., szerda

A KEHOP-2.2.2-15-2016-00056 „Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése” projekt sajtónyilvános rendezvénye – 2021. október 27.

2021_Peterffy Attila Plgarmester_sm

Az eseményre 2021. október 27-én (szerdán) Pécs Város szennyvíztisztító telepén került sor, melyre a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is meghívást kapott.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Kopácsi-rét: paradicsomi delta Dél-Baranyában

2015. szeptember 15., kedd 09:40

Ökoturizmusból jeles

Szlavóniában, a Duna és a Dráva összefolyásánál találjuk Európa egyik legnagyobb természetes vizes élőhelyét, a mocsarak, erdők és ártéri mezők alkotta Kopácsi-rétet. A gyakori áradások miatt ősállapotában fennmaradt, ma már szigorúan védett térség az Európa Amazonasának is nevezett Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum része.

Bár a Horvátországba tartó magyarok elsődleges célpontja még mindig a tengerpart, manapság már egyre több honfitársunk indul felfedezni az ország különböző vidékein megbújó természetvédelmi és nemzeti parkokat is. Ezekből éppen tizenkilencet találunk Horvátországban: nyolc nemzeti parkot és tizenegy természetvédelmi parkot, ahol állat- és növénytani rezervátumok várják az érdeklődőket. Ezek egyike a Dráva és a Duna eszéki összefolyásánál fekvő több mint 23 ezer hektáros Kopácsi-rét (Kopački rit) Természetvédelmi Park, amely a ramsari egyezmény szerinti magas fokúan védett speciális természetrezervátum státust élvezi, és az UNESCO Természeti Világörökség listájára is felterjesztették.

kopacsi_ret

A Dél-Baranyában, Mohácstól csupán negyven kilométerre húzódó különleges ártéri terület a mi Gemenci-erdőnk és a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Béda–Karapancsa tájegység rokona és természetes folytatása.
Ezen a vidéken torkollik a Dráva a Dunába, így nagyobb áradások idején a víz hatalmas területet borít el, ami a halak különösen fontos élő- és szaporodóhelyévé teszi a térséget. Az áradások dinamikájának, a víz mozgásának és a vízszint változásának függvényében a vizes élőhely arculata folyamatosan változik; a mocsarak, erdők és ártéri mezők eltérő növénytakarója pedig szépen mutatja a rét mozaikos jellegét.
A természetvédelmi területen belül egy 7700 hektáros, fokozottan védett zoológiai rezervátumot is kialakítottak. Itt tilos mindenféle emberi beavatkozás és aktivitás, még a szakemberek is csak évente egy-két alkalommal hatolnak be a területre. A sajátos élőhelynek és a háborítatlan nyugalomnak köszönhetően a Kopácsi-rét élővilága különösen gazdag, összességében több mint kétezer fajt számlál. A legszembetűnőbb mégis a madarak sokasága.
A kutatók közel háromszáz madárfajt regisztráltak a területen; itt fészkel például az igen ritka rétisas vagy a fekete gólya, de a kerecsensólyom, a kis kócsag, a nyári lúd, a cigányréce és a szürke gém is szép számmal költi ki tojásait. A rét a költöző vándormadaraknak is fontos pihenő-, telelő- vagy táplálkozóhely. Ugyanakkor a réti vizekben több mint ötven halfaj él, köztük olyan ritkaságok, mint a majdnem kipusztult sima tok, de honos itt a hód és a vidra is, míg az erdőkben a kisragadozók mellett szarvasok, vaddisznók, vadmacskák, rókák és nádi farkasok tanyáznak.
A védett rezervátumot az év közel száz napján víz borítja. A Kopácsi-tó, a Szakadástó, az Új-csatorna, a Hulovszky-csatorna és a Csónakút pedig azok a területek, amelyek egész évben víz alatt maradnak.
A Kopácsi-rét Természetvédelmi Park bőséges turisztikai kínálatából válogatva mindennek mi is részesei lehetünk. A parkba a hagyományos építészeti elemeket felvonultató látogatóközponton át lépünk be, amelyhez idén májusban a víztükör fölött kígyózó, fából ácsolt sétányrendszert is kapcsoltak. A jegyárak aszerint alakulnak, hogy érdeklődésünk, felkészültségünk és lehetőségeink függvényében melyik programot választjuk. Indulhatunk szakvezetéssel kísért sétahajózásra a sekély, mocsaras holtágakba is behatolni képes kirándulóhajókkal vagy csónakázásra a hódok nyomában, gyalogos sétára a tanösvényeken, vegyes vízi és szárazföldi kirándulásra, többféle kenutúrára, madárlesre, fotóstúrára, sőt még kijelölt helyekre szóló horgászengedélyt is válthatunk.
Az azonban bizonyos, hogy a legnagyobb élmény magas vízállás idején bejárni a rétet, amikor – a szigorúan védett zónák kivételével – a vízzel borított mezőkre is beúsznak a csendes sétahajók. Lenyűgöző a zöld milliónyi árnyalata, a madarak röpte, zsivaja s mindezzel együtt a rét mesés nyugalma.
Aki egyszer járt itt, újra és újra visszatérne.
S mivel két nemzetközi kerékpáros-útvonal is áthalad a park területén, a „Pannon Béke” és a „Duna” útvonalak, alkalomadtán akár biciklisperspektívából is megcsodálhatjuk ezt az elbűvölő ártéri világot.

RÉTI HALÁSZOK ÖRÖKSÉGE

Bár a Kopácsi-réten ma már tilos a halászat, az itt lakók élete hosszú századokon át elválaszthatatlan volt a helyi vizektől. A rét névadó települése, Kopács is kora Árpád-kori magyar halászfalu a Dráva és a Duna összefolyásánál. Az egykori római út mentén fekvő falu határait évente akár többször is elöntötték az árvizek, ám ez nem zavarta az itt lakókat, akik közel ezer éven át jól megéltek a halászatból, és a mocsaraknak köszönhetően átvészelték a török hódoltságot is. Mindig is természetközeli életet éltek: a végeláthatatlan rét mindent megadott nekik. Ott szerezték be a táplálékot, a házak építéséhez, az eszközök készítéséhez szükséges alapanyagot, jól ismerték, magukénak érezték a rét minden zegzugát. (Ez az oka annak, hogy a Kopácsi-rét földrajzi nevei a horvát nyelvben máig őrzik magyar eredetüket, például Szakadás – Sakadaško, Puszta fok – Pusta fok, Nagyhát – Nađhat, Csónakút – Čonakut stb.; a horvát nyelvi környezetben azonban a szavak elvesztették elsődleges jelentésüket.) Megváltozott a helybeliek élete, amikor a 19. századi folyószabályozás nyomán átalakult ártér egy részén 1967-ben létrehozták a Kopácsi-rét Természetvédelmi Parkot, és fokozatosan teljes védettséget vezettek be.
Végül 1982-ben az utolsó területeken is megtiltották a halászatot. „Elvették a rétünket” – mondják még most is a kopácsiak, akik a mai napig őrzik régi halászszerszámaikat, tudásukat, legendáikat. Megsebezve bár, de kénytelenek voltak más megélhetés után nézni: azóta zöldségtermesztéssel foglalkoznak, és őrölt fűszerpaprikájuk messze földön híres lett. A természetvédelmi park közelségének, a táj szépségének, a nyugalomnak, az épített örökségnek és Kopács gazdag hagyományainak köszönhetően pedig életre kelt és évről évre fejlődik a falusi turizmus.
A vendégvárás és a tradíciók őrzése kapcsolódik össze a Kopácsi Halásznapokon is. Az 1998 óta minden év szeptemberében megrendezett kétnapos gasztronómiai eseményen a falu jellegzetes ételeit főzik és kínálják. Kopácsi paprikával készült halpaprikást gyufatésztával, parázson sült csíptetős pontyot, bőrében sült mundéros csukát és különféle vadételeket, amelyeket végül baranyai olaszrizlinggel érdemes leöblíteni.
A következő poharat pedig ürítsük a réti halászok tiszteletére.

GYŐZTEK A TERMÉSZETVÉDŐK

Több mint húszezer ember írta alá azt a Kopácsi-rét védelmében benyújtott 2012-es petíciót, amely a Duna medrét érintő horvátországi vízügyi fejlesztés terve ellen tiltakozott. A környezetvédelmi szakértők szerint az 53 kilométeres horvát–szerb határszakaszra tervezett folyószabályozás veszélybe sodorta volna a Duna és ártere közti érzékeny kapcsolatot, és az újabb szabályozóművek még jobban elválasztották volna egymástól a folyót és a hozzá kapcsolódó vizes élőhelyeket. A kitartó nemzetközi tiltakozásnak köszönhetően a horvát környezetvédelmi miniszter 2014 tavaszán leállította a vízügyi fejlesztést, így a Kopácsi-rét és Szerbia legfontosabb dunai természetvédelmi területe, a Gornje Podunavlje (magyarul Felső-Duna-mellék Természetvédelmi Rezervátum) vízellátása továbbra is biztosított.

Forrás: Turizmus Trend (Szerző Szerdahelyi Krisztina)

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 15., kedd 09:54