Események

30
2022. szeptember 30., péntek

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – 2022. – 2022. szeptember 28.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2022-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. A Víztudományi Kar 2022. szeptember 30-án, pénteken 15 órától várja az érdeklődőket a bajai campusán.

16
2022. szeptember 16., péntek

KÖZÖSEN ÍR KI PÁLYÁZATOT A DUNA MÚZEUM ÉS A VÁRFOK GALÉRIA

OVF_kozlemeny_01

Egymillió forint a fődíja annak a képzőművészeti pályázatnak, melyet a Vízügy Duna Múzeuma a budapesti Várfok Galériával közösen írt ki. A két intézmény együttműködése a most zárult „Árapály tényezők” című kiállítással indult, melyet több mint 5000 látogató tekintett meg Esztergomban. A vízrajzi térképek témájában meghirdetett felhívásra 2023. március 31-éig várják a műveket.

26
2022. szeptember 26., hétfő

MEGHÍVÓ vezetőség választással egybekötött előadóülésre

logo_MHT_sm

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete „Dombvidéki tározási lehetőségek vizsgálata a DDVIZIG működési területén ” címmel Vezetőség választással egybekötött előadóülést szervez.

21
2022. szeptember 21., szerda

21. Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató – 2022. szeptember 21-22., Kaposvár – KAPOSVÁR ARÉNA

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság idén is részt vesz a Somogy Megyei Kormányhivatal által megrendezésre kerülő 21. Pályaválasztási Kiállításon és Szakmabemutatón, melyet 2022. szeptember 21. és 22. között tartanak Kaposváron, a Kaposvár Arénában.

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Dr. Zsuffa István emléktábla avatása a magyaregregyi Lászlóffy Woldemár Hidrometriai Mérőtelepen

2014. október 22., szerda 10:08

Dr. Zsuffa István nemzetközi hírű hidrológusunk halálának 10. évfordulója alkalmából, egykori kedves oktatási intézménye a bajai Eötvös József Főiskola kezdeményezésére, szervezésében és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával került sor erre a rendezvényre.  A tanár úr, professzor úr, kolléga ezer szállal kötődött a magyaregregyi mérőtelephez. A felsőfokú hidrológusképzés minél gyakorlatiasabb, természet közelibb elsajátítása érdekében az ő gondolatai találtak termékeny talajra, amikor a hetvenes évek elején korábbi tanítványával Eszéky Ottóval a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén alkalmas helyet találtak Magyaregregyen hidrometriai mérőtelep létrehozására. Ebben az időben még nomád körülmények (sátortábor) között működő terepi képzés során szoros kapcsolat, barátság alakult ki az ország különböző vízügyi igazgatóságain dolgozók és a főiskola szakemberei alkotta oktatói gárdában. Ez a kapcsolat, barátság napjainkig tart a ma már sajnos egyre kisebb számban élő kollégák között. Akik megismerhették akár diákként, akár kollégaként rögtön szívükbe zárták ezt a nagy tudású, ám mérhetetlenül szerény, a szakmájával szemben mindig kellő alázattal bíró embert.

A szombati rendezvény, ebben a hetvenes években kialakult meleg, baráti légkörben folytatódott ezen a verőfényes napon. A táblaavatóra az ország szinte minden pontjáról érkeztek egykori diákjaiból lett kollégái, volt munkatársai, tisztelői és a családtagjai. A program hivatalos részében Dr. Tamás Enikő Anna az Eötvös József Főiskola Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet igazgatója emlékezett meg a professzor úr munkásságáról a mérőteleppel kapcsolatban, majd dr. Józsa János akadémikus, tanszékvezető sok személyes élménnyel gazdagított beszédében elevenítette fel a „tanár úr” utolsó műegyetemen töltött éveit. Ezt követően a családja nevében szintén a „vizes szakmát” választó ifj. Dr. Zsuffa István emlékezett az itt gyerekként eltöltött időszakokra. A megható emlékezések után került sor az emléktábla felavatására. Szívszorító volt látni, ahogy a fiatalon elhunyt, egykori tanítványai mellé (Eszéky Ottó, Virág Mihály), akik táblájának avatóját személyesen ő szervezte és irányította, most az ő neve is felkerült.   

Dr Zsuffa

Tisztelgők egy csoportja az emléktáblák alatt

A táblaavatót követően a megjelentek baráti ebéden vettek részt, ahol sok régi kedves emlék, történet került felidézésre az elmúlt, több mint 40 év „tábori” életéből.

Az időjárás kegyes volt és a délutáni napsütésben a vállalkozó kedvű résztvevők egy kellemes Máré vári sétával adóztak a sajnos már csak lélekben velünk lévő Dr. Zsuffa István emléke előtt.

                                                                                     Horváth Gábor

 egykori diákja, volt kollégája

  

Utolsó módosítás: 2014. október 22., szerda 10:14