Események

4
2019. december 4., szerda

Nyílt Nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán

NKEfel_sm

Kari Nyílt Napot tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán, ahol a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is képviselteti magát.

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

140 éves a Hrvatske vode

2016. október 04., kedd 13:46

Idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját horvátországi társszervezetünk, a Hrvatske vode. A társaságot Josip Juraj Strossmayer püspök hozta létre 1876. szeptember 6-án, Eszéken, a Vuka folyó szabályozása céljából. A szervezet többszöri átalakítása és törvénymódosítások után 2009-ben fogadták el a jelenleg is hatályos vízügyi törvényt, melynek köszönhetően a vízgazdálkodás az uniós szabályozással összhangban lévő jogi keretek között működik az országban.

A Hrvatske Vode szervezeti felépítése területi és funkcionális elveken alapul. Alapvető egységei a Központi Iroda és a vízgazdálkodási szervezeti egységek. A Horvát Köztársaságot hat területi egységre osztva látja el feladatait: Középső- és Alsó-Száva, Felső-Száva, Mura és Felső-Dráva, Duna és Alsó-Dráva, Észak-adriai medencék és Dél-adriai medencék.

A szervezet vízgazdálkodásának legfontosabb alapelve szerint a víz örökség, mellyel takarékosan, racionálisan kell bánni, szem előtt tartva a fenntartható fejlődés elvét. Mivel a vízgazdálkodás határokon átnyúló tevékenység, a Hrvatske vode is szoros kapcsolatot ápol szomszédaival, így hazánkkal is. 1994-ben Pécsett került aláírásra a Magyar Köztársaság Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya között az az egyezmény, melynek értelmében a felek létrehozták az Állandó Magyar-Horvát Vízgazdálkodási Bizottságot, mely azóta is több albizottságot működtet. Ezen kívül Igazgatóságunk is számos sikeres pályázat megvalósításában működött együtt horvátországi partnerével.

Tiszat

DSC_0366

 

Utolsó módosítás: 2016. október 04., kedd 13:49