Események

22
2017. november 22., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

nnn

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2017. november 22-én nyílt napot tart. A Kar vezetői érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a Vízépítési és Vízgazdálkodási, valamint a Vízellátási és Környezetmérnöki Intézet bemutató órák keretében ad ízelítőt az oktatás mindennapjaiból az érdeklődőknek.

 

21
2017. október 21., szombat

A Duna Múzeum és a Játékkunyhó közös játékra hívja a kalandorokat!

plak3_sm

Részletek a csatolt plakáton olvashatóak:

24
2017. június 24., szombat

Múzeumok éjszakája - Duna Múzeum

plakat_sm

Az idei esztendőben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. A programhoz a Duna Múzeum is csatlakozik.

20
2017. május 20., szombat

Múzeumok Majálisa a hétvégén

1_sm

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

 

Ezen a hétvégén, azaz május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. A minden évben közel 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatkozik be, és természetesen a Duna Múzeum csapata sem hagyná ki az eseményt.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Befejeződött a ’Drávakeresztúri mellékág revitalizációja’ elnevezésű beruházás 2014. 11. 27.

2014. november 27., csütörtök 19:21

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Hrvatske vode (Horvát Vizek) vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek közös projekt keretében tűzték ki célul a Drávakeresztúri mellékág természeti értékének állapotmegőrzését, annak javítását, turisztikai értékének fokozását. A projektzáró rendezvényre Horvátországban került sor 2014. november 27-én.

A Dráva magyar-horvát területein összesen mintegy 20 olyan mellékág található, mely rendezésre szorul. Egy közülük a magyar és horvát oldalon, a folyó bal partján található Drávakeresztúri mellékág, mely eddig az év mintegy 36 napján kapott csak frissvíz utánpótlást a Dráva felől. Ez az érték nagyon alacsony, és láthatóan nem volt elegendő a mellékág „működéséhez”. A mellékág alsó szakaszán létesült elzárás hatására a felső szakasz olyannyira feltöltődött, hogy elvesztette folyóvízi jellegét és eredeti funkcióját. A revitalizáció célja ezen állapotok javítása, a mellékág ismételt összekapcsolása az anyamederrel, a Dráva folyóval.

A mellékág revitalizációjához a feltöltődött részek eltávolításán túl szükség volt a meglévő elzárás átalakítására úgy, hogy azon keresztül biztosítva legyen a Dráva folyó vizének átáramlása. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a többi között e vízáramlás problémáit oldotta meg a magyarországi szakaszon a mederanyag, valamint e területen lévő fás szárú növényzet eltávolításával.

A mellékág alsó, horvát részén szintén a lerakódott mederanyag eltávolítás, továbbá a mellékág elzárás megbontásának elérése volt a cél. A munkák eredményeképp helyreáll a mellékág vízellátása az anyameder felől, biztosított lesz a napi vízcsere, megjelenik a folyóvízre jellemző növény és állatvilág, az épített környezet és a táj megszépül, növekszik a térség turisztikai értéke.

A Drávakeresztúri mellékág revitalizációja által érintett terület magyar szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park által védett, ezen belül NATURA 2000 terület.

A beruházás a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósulhatott meg.

Utolsó módosítás: 2014. november 27., csütörtök 19:28