Események

4
2019. december 4., szerda

Nyílt Nap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán

NKEfel_sm

Kari Nyílt Napot tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Bajai Campusán, ahol a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is képviselteti magát.

10
2019. április 10., szerda

Magyar Mérnöki Kamara szakmai továbbképzése

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási- és Vízépítési Tagozata által előírt 2019 évi kötelező szakmai továbbképzés lebonyolításában idén a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is aktív szerepet vállalnak. A műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők számára szervezett rendezvényeken kollégáink, mint előadók vesznek részt.

5
2018. december 5., szerda

Nyíltnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

IMG_2759_sm

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara 2018. december 5-én nyílt napot tart. A Kar vezetője és kollégái érdekes előadásokkal mutatják be az intézményben folyó képzéseket, a vízügyi életpályamodellt, a jeges árvíz elleni védekezési lehetőségeket, a műszereket és terepmodellt, mely témák mind ízelítőül szolgálnak az vízügyes élet mindennapjainak megismeréséhez az érdeklődőknek.

21
2018. április 21., szombat

Föld Napja rendezvény Pécsett a Tettyén - 2018. április 21-én

DSCF5056_sm

Az 1970 óta ezernél több szervezet közreműködésével világszerte megrendezett Föld Napja eseményei bolygónk környezet- és természetvédelmi problémáira hívják fel a figyelmet és kínálnak megoldási javaslatokat azokra.

28
2018. március 28., szerda

A folyó, ami éltet és összeköt - A Duna

JPM_sm

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya szeretettel meghívja a kedves érdeklődőket "A Dunáról korról korra" című  - az esztergomi Duna Múzeum tulajdonában lévő - vándorkiállítás megnyitójára, melyre 2018. március 28-án 13 órakor kerül sor a múzeum épületében (Pécs, Szabadság u. 2.).

Korábbi események
Tartalomfelelős: Pinczehelyi-Tátrai Tímea, PR-munkatárs

Befejeződött a ’Drávakeresztúri mellékág revitalizációja’ elnevezésű beruházás 2014. 11. 27.

2014. november 27., csütörtök 19:21

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Hrvatske vode (Horvát Vizek) vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek közös projekt keretében tűzték ki célul a Drávakeresztúri mellékág természeti értékének állapotmegőrzését, annak javítását, turisztikai értékének fokozását. A projektzáró rendezvényre Horvátországban került sor 2014. november 27-én.

A Dráva magyar-horvát területein összesen mintegy 20 olyan mellékág található, mely rendezésre szorul. Egy közülük a magyar és horvát oldalon, a folyó bal partján található Drávakeresztúri mellékág, mely eddig az év mintegy 36 napján kapott csak frissvíz utánpótlást a Dráva felől. Ez az érték nagyon alacsony, és láthatóan nem volt elegendő a mellékág „működéséhez”. A mellékág alsó szakaszán létesült elzárás hatására a felső szakasz olyannyira feltöltődött, hogy elvesztette folyóvízi jellegét és eredeti funkcióját. A revitalizáció célja ezen állapotok javítása, a mellékág ismételt összekapcsolása az anyamederrel, a Dráva folyóval.

A mellékág revitalizációjához a feltöltődött részek eltávolításán túl szükség volt a meglévő elzárás átalakítására úgy, hogy azon keresztül biztosítva legyen a Dráva folyó vizének átáramlása. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a többi között e vízáramlás problémáit oldotta meg a magyarországi szakaszon a mederanyag, valamint e területen lévő fás szárú növényzet eltávolításával.

A mellékág alsó, horvát részén szintén a lerakódott mederanyag eltávolítás, továbbá a mellékág elzárás megbontásának elérése volt a cél. A munkák eredményeképp helyreáll a mellékág vízellátása az anyameder felől, biztosított lesz a napi vízcsere, megjelenik a folyóvízre jellemző növény és állatvilág, az épített környezet és a táj megszépül, növekszik a térség turisztikai értéke.

A Drávakeresztúri mellékág revitalizációja által érintett terület magyar szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park által védett, ezen belül NATURA 2000 terület.

A beruházás a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósulhatott meg.

Utolsó módosítás: 2014. november 27., csütörtök 19:28