Események

25
2022. június 25., szombat

ÁRAPÁLY TÉNYEZŐK – A Várfok Galéria csoportos kiállítása az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25. – 16.00 óra

20220620141052_sm

A kiállítás megnyitójára szóló meghívó itt letölthető:

25
2022. június 25., szombat

Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban – 2022. június 25., szombat

Muzeumok Ejszakaja_2022_program_sm

A Duna Múzeum programja itt megtekinthető:

6
2022. július 6., szerda

A Magyar Hidrológiai Társaság XXXIX. Országos Vándorgyűlése – Nyíregyháza, 2022. július 6-8.

logo_MHT_sm

A tájékoztató letölthető innen:

8
2022. június 8., szerda

MEGHÍVÓ A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM VÍZTUDOMÁNYI KAR A Hullámtéri Konferencia – A vízügyi ágazati továbbképzés című eseményére – 2022. június 8.

A meghívóra kattintva elérhető a regisztrációs felület.

14
2022. szeptember 14., szerda

XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről – 2022. szeptember 14-15.

2022-ben ismét megrendezésre kerül Siófokon, a Hotel Magistern-ben a XXVIII. Almássy Endre Konferencia a felszín alatti vizekről,

melynek időpontja: 2022. szeptember 14-15. (szerda-csütörtök).

24
2022. augusztus 24., szerda

XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia a Kárpát-medence Ásványvizeiről – Hodrusbánya (Szlovákia), 2022. augusztus 24-25.

A meghívó letölthető innen:

24
2022. május 24., kedd

TÁJÉKOZTATÁS A Magyar Hidrológiai Társaság 2022. évi rendes közgyűlésének megrendezéséről

Társaságunk 2022. május 24-én kedden, 11 órai kezdettel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Széchenyi Dísztermében (1083 Budapest, Ludovika tér 2.) tartja 2022. évi rendes közgyűlését.

23
2022. április 23., szombat

Föld napja a Tettyén – 2022. április 23.

Ezen a héten szombaton (23-án) a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is sok szeretettel vár mindenkit a Föld napján, a tettyei romoknál felállított pavilonjában, 10 órától 17 óráig.

28
2022. április 28., csütörtök

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete tanulmányutat szervez – 2022. április 28-án, csütörtökön

logo_MHT_sm

A tanulmányút programja itt megtekinthető:

12
2022. április 12., kedd

A Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezete előadóülése és klubnapja – 2022. április 12-én

logo_MHT_sm

A szakmai nap programja innét letölthető:

Korábbi események
Tartalomfelelős: Jusztinger Brigitta, PR munkatárs

Szakmai konferenciával ünnepelte a Víz Világnapját a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kaposváron – 2022. március 23.

2022. március 24., csütörtök 12:37

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény.  Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban megtartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése (pontosan 30 évvel ezelőtt), és legelső alkalommal egy évvel később, 1993-ban tartották meg.

Az idei Víz Világnap fókuszában a felszín alatti vizek, mint közös – rejtett -  kincseink állnak. Jelmondata: LÁTHATÓVÁ TENNI A LÁTHATATLANT!

Ezt a lábunk alatt rejtőzködő kincset, amely gazdagítja életünket, biztosítja ivóvizünket, élelmiszer-ellátásunkat, személyes szükségleteinket, és segít fenntartani természeti környezetünket.

Ennek jegyében és a Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya- és Somogy Megyei Területi Szervezeteivel és a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Vízgazdálkodási Munkabizottságával közösen szerveztek Víz Világnapi, Ünnepi Konferenciát Kaposváron, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Dísztermében.

DSC_2337_jav

A konferencián részt vett és köszöntőt mondott Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke és Váradi Nelli, a Magyar Hidrológiai Társaság Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A szakmai konferencia Farkas Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójának online köszöntőjével indult, aki személyesen nem tudott jelen lenni a konferencián. Ezt követően a meghívóban előzetesen megküldött szakmai előadások következtek.

Sághiné Juhász Ildikó, a DDVIZIG Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási referense, az MHT Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára tartott előadást „Víz a lábunk alatt” – a felszín alatti vizek keletkezése, földtani közegben való elhelyezkedése, kitermelési és hasznosítási módja: A felszín alatti víz "útjáról" – a földtani közegtől – a vízcsapig címmel.

A Kaposvár térségi rétegvizekről: A Kaposvár városi vízellátó rendszer vízbázisának jelenlegi állapotáról Boda Balázs, a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. vízellátási főmérnöke tartott beszámolót.

Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bajai Víztudományi Kar Vízellátási és Csatornázási Tanszékének tudományos segédmunkatársa „Az éghajlatváltozás hatása a felszín alatti vízkészletekre” címmel tartott előadást.

A vízügyi szakképzés lehetőségei a Dél-Dunántúlon címmel – Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója előadását hallhattuk. 

A szakmai konferencia végén visszaérkeztünk Rio de Janeioro-ba, Dél-Amerikába, s a felszín alatti vizektől megérkeztünk a felszín feletti vizekhez is egy nagyon különleges előadás keretében. „Barangolás Dél-Amerika vizei mentén” címmel Horvai Valér vízminőség-védelmi referens, a DDVIZIG Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályáról tartott képes beszámolót Dél-Amerikai barangolásairól.

A szakmai előadások előtt elhangzott azon kitüntetett DDVIZIG-es kollégák neve, akik a Víz Világnapja alkalmából-, illetve nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából elismerésben részesültek.

A vízügyi ágazat fontos eseménye, a Víz Világnapja alkalmából a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztályának osztályvezetője, Mosonyi Zoltán részesült rangos elismerésben, aki a Belügyminisztérium szakmai kuratóriumának döntése alapján Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott. Kalocsai János kollégánk, a Sellyei Szakaszmérnökség Barcsi Folyami Felmérő és Kitűző Szolgálatának kitűzési szolgálatvezetője pedig Kvassay Jenő Emlékérem kitüntetésben részesült.

Láng István úr, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója – Bencs Zoltán igazgató úr felterjesztése alapján – nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából főigazgatói tárgyjutalomban részesítette két kollégánkat. Balázs József Árpád a Vagyongazdálkodási és Üzemeltetési Osztályunk osztályvezetője, valamint Sághiné Juhász Ildikó, a Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályunk felszín alatti vízkészlet-gazdálkodási referense sokéves példamutató vízügyi szolgálata elismeréseként érdemelte ki a jutalmat.

Valamennyi kitüntetett kollégánknak szívből gratulálunk, s további munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánunk!

DSC_2414


Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a Magyar Hidrológiai Társaság Baranya Megyei Területi Szervezetének elnöke mond köszöntőt,
s nyitja meg a Víz Világnapi rendezvényt Kaposváron, a Városháza Dísztermében.

DSC_2378

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója mond köszöntőt.

DSC_2363_jav

Dér Tamás, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere mond köszöntőt.

DSC_2448

A konferencia résztvevői Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Dísztermében.

Fotók: Drahos Olga – DDVIZIG

A sajtóközlemény innét letölthető:

Víz Világnapi Ünnepi Konferenciánk megtekinthető a DDVIZIG Youtube-csatornáján:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLm9GwLmtWJDh2-Q8JV9wZZFkbMwdnPavB

Sajtókapcsolat: Jusztinger Brigitta
Telefon: 30/ 985-4495
E-mail: jusztinger.brigitta@ddvizig.hu

Utolsó módosítás: 2022. április 01., péntek 13:13