Előző
Következő

Érdekességek

A második világháború ismeretlen szálai

masodikvilaghaboru-belyeg

A visszavonuló nácik azt tervezték, hogy vízzel árasztják el a magyar Alföldet.

Az Amerikai Magyar Népszava 1946. november 28-i számában átvette a Bécsi Napló korábbi írását, amelynek szerzője egy ismert osztrák újságíró volt, aki a nácik megdöbbentő tervéről számolt be az olvasóknak. A szóban forgó férfi 1944 őszén a budapesti német katonai főparancsnokságon teljesített szolgálatot, s mivel jól beszélte a magyar nyelvet, nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy alkalmazzák.

Meghívó

Hermann Otto kiallitas

Tisztelettel meghívjuk a Herman Ottó öröksége cimű vándorkiállítas megnyitójára!

 

„Fuss az árnál sebesebben”

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  Víz világnapi programsorozatának mohácsi helyszínén megrendezett I. Országos Gátőrfutásról készült kisfilmet megtekinthetik  az érdeklődők.

 

India „vizes embere” kapta a „víz Nobel-díját”

Radzsendra Szingh kapta idén a rangos Stockholmi Víz Díjat, amire gyakran a „víz Nobel-díjaként” is hivatkoznak. Az 1991-ben alapított elismerést minden évben a víz világnapján, március 22-én ítélik oda.

Drávától a Balatonig kiadvány 2015.

2015logo

Megjelent elektronikus formában a  Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Drávától a Balatonig hírközlő kiadványa.

Korábbi érdekességek

Hírek

Információs táblák a vésztározónál 2015. 04. 01.

20150320_095237

A 2014. év nyarán az Új Széchenyi Terv keretén belül lezárult a "Vésztározás a Kaposon" elnevezésű fejlesztés, melynek eredményeképpen lehetővé vált a vizek szabályozott visszatartása a Kapos völgyében.

Megszűnt a belvízvédelmi készültség 2015. 04. 01.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 05.03 számú balatonlellei belvízvédelmi szakaszon a Balatonlellei szivattyútelepen, valamint  a Zardavári Belvízvédelmi öblözetben az Ordacsehi szivattyútelepen az I. fokú belvízvédelmi készültséget 2015.03.31-én 18:00 órakor megszüntette.

 

Bemutatkozó előadás a PTE Állam- és Jogtudományi Karán 2015. 03. 26.

bemutatkozo-jogi-belyeg

Dr. Makay Gábor osztályvezető-jogtanácsos meghívott előadóként ismertette a vízügyi ágazat működésének jogi sajátosságait március 20-án, a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán.

Közadakozás az Őrbottyáni temetőben található Kvassay-sírkert felújítására 2015. 03. 24.

Kvassay Jenő iránt érzett tisztelete jeléül az Országos Vízügyi Főigazgatóság Emlékbizottságot hozott létre, amely célul tűzte ki az Őrbottyáni temetőben található Kvassay sírkert közadakozás útján történő felújítását. A felújított sírkertet Kvassay Jenő születésének 165. évfordulója alkalmából 2015. június 5-én tartandó ünnepségen kívánjuk felavatni.

Víz Világnapi kitüntetés 2015. 03. 24.

Dr. Pintér Sándor miniszter  a Víz Világnapja alkalmából tartott belügyminisztériumi ünnepségen MINISZTERI ELISMERŐ OKLEVELET adományozott LŐRINCZ GÁBOR kollégánknak - a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területi felügyelőjének -  a vízügyi igazgatás területén huzamosabb időn keresztül végzett példamutató munkájáért. Gratulálunk!

Országos gátőrfutás a Coca -Cola támogatásával 2015. 03. 22.

A Víz Világnapja alkalmából a gátőrök hivatásának fontosságát elismerve tisztelegjünk előttük, azok előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Az árvizek elleni védekezésben ugyanis a gátőrök tevékenysége semmivel sem helyettesíthető.

Jelentős Vízgazdálkodási Kérdések

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés 6 éves tervezési ciklusainak megfelelően 2015. év végéig szükséges a vízügyi ágazatnak az 1. vízgyűjtő-gazdálkodási tervek felülvizsgálatát elvégezni, melyek előkészítése során, 2014 novemberében készültek el a Jelentős Vízgazdálkodási Kérdések című dokumentumok (röviden: JVK-k).

Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatlapjai letölthetőek

A vízügyi szervezeti átszervezés következtében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) feladatai közül a Belügyminisztérium (BM) szakmai irányítása alatt álló szervezeti egységeihez kerültek az alábbi vízügyi tárgyú OSAP adatgyűjtések az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programról szóló 42/2014.(II.24.) Kormányrendelet 2014. február 22-i módosítása szerint.

Korábbi hírek
Operatív vízrajzi adatok (ikon)VízállásokOperatív vízrajzi adatok (ikon)Távmérő állomásokÁrvízvédelmi készültségÁrvízBelvízvédelmi készültség (ikon)BelvízCsapadék (ikon)CsapadékHóadatok (ikon)HóhelyzetJégadatok (ikon)Jéghelyzet

Események

22
2015. március 22., vasárnap

GÁTŐRFUTÁS a Coca-Cola támogatásával!

Gátőrfutás logo

A futás március 22-i vasárnapon, délelőtt 10 órakor, egyszerre indul az ország 12 vízügyi igazgatósága által kijelölt, 12 különböző helyszínen.

 

 

20
2015. március 20., péntek

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Víz Világnapi programja

A víz világnapja alkalmából vizes kísérleteket ismerhetnek meg a gyerekek, valamint a Pintér-kerti tóból vett vízminta elemzésére is sor kerül. A programot elsősorban az általános iskolás korosztály részére ajánljuk.

4
2015. március 4., szerda

EWA Tavaszi Napok 2015 – 2015. március 4-6. között Budapest ismét a víz világfővárosává válik

EMAILSIGNO2-450x188

Az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) tavaszi konferencia sorozata keretében, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) szervezésében, a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével háromnapos rendezvény és szakmai látogatás sorozat „EWA Spring Days 2015 – Budapest Water Conference” kerül megrendezésre.

Korábbi események